Al vele honderden jaren begonnen nomaden tapijten voor dagelijks gebruik te maken. In hun tenten gebruikten ze deze als dekens, wanddecoratie of zitplaatsen. Het ambacht van het tapijtknoeien vond zijn oorsprong in de pre-christelijke tijd in het Oosten.
In de daaropvolgende tijd werden in bijna alle landen van de oude wereld tapijten met de hand geknoopt, die zowel als statussymbolen golden als voor dagelijks gebruik werden gebruikt. Pas in de middeleeuwen vonden de waardevolle tapijten hun weg naar Europa, waar ze voortaan in de huizen van rijke kooplieden of in de paleizen van de heersers te vinden waren.
Ook tegenwoordig worden Perzen en andere oosterse tapijten beschouwd als kostbare goederen die hun prijs waard zijn. Zo werd bijvoorbeeld een oud Perzisch tapijt uit Keshan , afkomstig uit een tapijtonderzoek in Iran, voor maar liefst zeven miljoen euro geveild bij Christie’s.
Oosterse tapijten worden met de hand geknoopt op weefgetouwen en verschillen duidelijk in kwaliteit en levensduur van industrieel vervaardigde tapijten.
Grofweg zijn er twee soorten Oosterse tapijten: op verticale frames geknoopte en op horizontale geweven. Laatstgenoemden worden in de fijnste details geknoopt. Daarbij worden kettingdraden in lengterichting en inslagdraden in dwarsrichting ingebracht.
De knopers knopen dan om de ketting en inslag, afhankelijk van de techniek, hun knopen, zodat het gewenste patroon ontstaat. Wie meer over deze techniek wil weten, vindt een grote selectie handgeknoopte tapijten in ons assortiment.
In tegenstelling tot Kelims worden deze aan horizontale weefgetouwen vlak geweven. Deze door nomaden vervaardigde tapijten zijn doorgaans grover en duidelijk vlakker in hun uitvoering en zien er van voren en van achteren gelijk uit, zodat beide zijden gebruikt kunnen worden.
Orientteppiche komen uit het gehele Oosten evenals uit China. De meest verfijnde worden in provincies van Iran vervaardigd. Daar, uit het Perzische Rijk, komen de bekendste en waarschijnlijk hoogwaardigste Perzische tapijten. Wereldberoemd zijn onder andere Isfahan , Keschan of Nain . Maar ook uit andere regio's komen dure tapijten.
Handgeknoopte Orientteppiche zijn wereldwijd bekend en gewaardeerd om hun duurzaamheid. Met de hand geknoopte tapijten zijn aanzienlijk waardevoller dan hun industrieel vervaardigde tegenhangers. Of een tapijt met de hand is geknoopt, is voor de leek soms moeilijk te herkennen.
Bij Nain Trading vindt u alleen handgeknoopte originele producten, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over het kopen van een 'neppe'. Als traditioneel familiebedrijf bestaat er direct contact met de tapijtknopers en dus nauwkeurige kennis over de herkomst van elk individueel tapijt.
In vroegere tijden werd door tapijtknopers regionale wol gebruikt, die afkomstig was van de eigen schapenherden. Tegenwoordig wordt ook geïmporteerde wol gebruikt. Daarbij zijn er natuurlijk grote kwaliteitsverschillen te constateren.
Bijzonder fijne tapijten bestaan uit kurkwol, die zeer zacht is en uitsluitend uit de halsregio van schapen komt. Naast schapenwol wordt bij eenvoudigere tapijten ook gebruikgemaakt van katoen. Zeer hoogwaardige tapijten zijn daarentegen vaak van zijde vervaardigd.
Zo zijn zeldzame zijden tapijten uit de Iraanse regio Ghom een beroemdheid, die hoge prijzen kan behalen en echte liefhebbers in verwondering versetzt.
Er zijn een verscheidenheid aan motieven en patronen op oosterse tapijten. Traditionele patronen zijn ornamenten of florale en geometrische voorstellingen, die in een allover-design zijn geknoopt en omrand zijn met een rand. Klassieke middelmedaillons zijn ook vaak te vinden.
Er is een schier eindeloze hoeveelheid patronen en kleuren die oosterse tapijten sieren. De knopers hebben slechts één grens: die van hun verbeelding. Enkele van de bekendste patronen zijn het Herati-patroon – een ruit die een rozet omringt – of het Boteh-patroon, dat lijkt op een gebogen amandel.
Het volledige kleurenpalet is terug te vinden op oosterse tapijten. Traditioneel zijn rode, blauwe en beige tinten. Echte tapijten uit het Oosten worden met natuurlijke stoffen op ingewikkelde manieren gekleurd. Synthetische kleuren zijn te vinden bij goedkopere varianten en hebben een lagere kleurintensiteit.
Zo hebben handgemaakte en originele Perzen niet alleen een onverslaanbare levensduur, maar ook een geweldige en opwindende kleurdiepte.
Let op betrouwbare verkopers en certificaten. Kijk daarnaast goed naar het tapijt. Zijn er fouten te vinden? Zo ja, dan wijst dit op een echte Perzische tapijt. Industrieel vervaardigde tapijten zijn meestal foutloos.
Bovendien zijn bij de goedkope tapijten uit de industrie franje aan het einde van het tapijt genaaid. Een andere aanwijzing voor echtheid zijn verschillen in de breedte van een tapijt. Echte Perzische of Oosterse tapijten die met de hand zijn geknoopt, vertonen zichtbare verschillen in hun breedte. Dit komt simpelweg door het handwerk dat maanden kan duren.
Daarnaast zegt een blik op de achterkant van een tapijt veel over de kwaliteit. Zo kan men bij handgeknoopte tapijten het aantal knopen per vierkante meter tellen. Aan de hand van deze maat kan de fijnheid, maar ook de inspanning en daarmee de waarde van een Oosters tapijt worden bepaald.